dimecres, 12 d’octubre del 2011

TEMPUS FUGIT - NIUS D'ARROS DE BACALLA


Aquest plat l’hem fet poques vegades ja que porta molta feina de preparació.
Molts dels nostres amics estan encantats quan venen a sopar o a dinar i tenim la sort de poder fer un plat elaborat i de poder compartir una bona estona, ja que el principal problema que tenim tots es poder coincidir per estar junts.
Cada cop més tenim menys temps per cuinar, per menjar plegats, per poder seure a parlar amb un bon vi o cava o per fer activitats en comú.
El temps tots sabem que es finit, però ningú sap fins quan i mai ens volem adonar d’aquesta realitat i d’aquest fet, per això val més que aprofitem tots el bons moments que ens ofereix la vida i fem realitat la frase llatina “CARPE DIEM”, per seguir gaudint de tot i en especial d’aquest bloc de cuina i maridatges.
Així doncs, busqueu un bon vi, convideu els vostres amics, feu la recepta i gaudiu d’estar tots junts.

NIUS D’ARRÒS DE BACALLÀ AMB OUS DE GUATLLE I CULIS D’ESCALIVADA

INGREDIENTS PER 4 PERSONES

Per l’escalivada : 1 pebrot vermell gran, 1 albergínia gran, 1 ceba de Figueres i 1 tomaquet.

Per la cassola d’arròs :
                   400 grs d’arrós llarg
                   300 grs de bacallà a tires
                   250 grs de faves petites desgranades
                   100 grs de pésols
                   150 grs de mongetes tendres
                   2 cebes de figueres
                   2 tomaquets grans i madurs
                   2 grans d’all
                   1 pebrot vermell
                   1 cullerada de pebre vermell
                   1 Litre de Brou de Peix
Safrà, pebre negre, oli d’oliva i sal.

Per els nius : 
                    8 ous de Guatlle
                    8 all tendres grans                       


PROCÉS D’ELABORACIÓ :

Per al culis d'escalivada
Pinteu amb oli d'oliva el pebrot, la ceba, l'albergínia i el tomàquet, ho deixem coure al forn a uns 180 graus durant 30 - 40 minuts ( En funció de la mida de les verdures ).
Deixem refredar les verdures i una vegada fredes les pelem els hi traiem les llavors i les pasem per la batedora amb sal i una mica de pebre i si volem podem afegir una mica d'oli per aconseguir una textura semi-liquida i sobretot molt homogènia.

Poseu a bullir els ous de guatlle durant uns 5 – 10 minuts en funció del vostre gust. Els deixem refredar i després els pelem.

Per l’arròs de Bacallà
Poseu a la planxa (Amb molt poc oli) les tires de bacallà, prèviament remullat i una mica dessalat, les marqueu, les talleu a daus i les aparteu.
Sofregiu la ceba, el pebrot vermell i una mica d'all en una cassola amb oli ben calent.
Quan agafi una mica de color afegiu-hi el tomàquet tallat a trossos, les faves, les mongetes tendres i els pèsols, remeneu-ho i ho deixem coure uns 10 – 15 minuts, si cal hi afegiu una mica de brou de Peix.
Després, afegiu el bacallà tallat a daus, el brou de Peix i el pebre vermell i ho deixeu que torni a bullir. A continuació, tireu l'arròs i li doneu unes quantes voltes i afegim el safrà,  ho rectifiqueu de sal i ho deixeu coure durant 15 - 20 minuts, si cal hi afegiu brou o aigua ben calenta, després ja podem retirar la cassola del foc i ho deixem reposar 5 minuts.

Per muntar el plat
Posem l’arròs en un plat i fem una mica de forat al mig, a continuació, en una paella amb oli ben calent, fregim les tires d’alls tendres durant 1 minut, les salem i les posem al mig de l’arròs com si fos un niu afegim els ous de guatlle tallats per la mitat  i per d’amunt una mica de culis de escalivada i ho servim ben calent.


EL MARIDATGE

CABERNET SAUVIGON ROSÉ 2010
Aquest vi el vam tastar al mateix celler d’Augustus Forum i el vam trobar molt adequat per acompanyar aquest plat. El dia que vam fer la recepte i la vam maridar amb aquest vi a tothom li va agradar força, ja que te un gust de fruits vermells amb un toc de pebrot vermell, cosa que l’ajuda molt amb el coulis d’escalivada.
Aquest celler elabora uns vinagres excepcionals per la nostra cuina i desde aquesta pagina web no faig justicia per el que realment son.
Amb el celler que hem triat avui hi lliguen molt be les frases en llatí que hem inclòs, en el títol i en la introducció.
Us recomano visitar el celler, tastar els vins i deixar-vos sorpendre per els vinagres.

VARIETATS
100% Cabernet Sauvignon.

ELABORACIÓ
Amb aquesta anyada celebrem la número 20 d'aquest Rosat amb caràcter, estructura, però alhora molt afruitat, que ho fa divertit i agradable de beure.
Veremat la segona i tercera setmana de setembre amb una maduració i una sanitat excel · lents.
Després de 15 hores macerant estàticament a 8 º C va ser sagnat per passar a fermentar lentament durant 16 dies a 16 º C.

Nota de cata :
Igual que en anteriors anyades, ens trobem davant  d'un vi amb  un potent color robí i reflexos violacis.  Notes de petits fruits vermells, com la grosella, gerd, cirera, etc., juntament amb altres també molt normals i molt presents en la varietat Cabernet Sauvignon, com són el pebrot o el cafè verd.
En boca és potent, dens, llaminer i molt saborós, destacant al mateix temps una molt elegant estructura que el fa molt bebible i agradable.
És un vi molt versàtil, gastronòmicament parlant, sent molt adequat per embotits, carns blanques, paelles, pasta, peix i tot el que representa la cultura gastronòmica mediterrània.

Cellers Augustun Forum
Crt. de Sant Vicenç, s/n
43700 El Vendrell - Tarragona
Tel 977 66 69 10
Fac 977 66 65 90
augustus@augustus.es